Baci-Computers


Historia e popullit Shqiptar


Naim Frasheri

05/02/2009 14:27

Trojet e ilireve

  Popujt e botës së vjetër     Sipas burimeve historike, nocioni ilir - Iliri, ka pasur gjatë historisë së vet një kuptim disi të ndryshëm gjeografiko-historik. Me emrin ilir në fillim njiheshin vetëm krahinat jugore të ilirëve. Këtu banonin sipas burimeve më të vona letrare...

—————

05/02/2009 14:23

Hitoria te kuvendit te kosoves

  Nga Habib Hyseni www.baci-computer.tk Historia e Kuvendit të Kosovës fillon që në kohën e Perandorisë Osmane në bazë të traditës së trashëguar nga organizimi i jetës shoqërore vetanake Ilire. Ngritja e kuvendeve lokale në një kuvend të përgjithëshem, ka ndodhur në Lidhjen e Prizrenit, ku...

—————

05/02/2009 14:19

GJergj Fishta

  Nga Habib Hyseni www.baci-computer.tk Gjergj Fishta (1871 - 1940) lindi në fshatin e vogël Fishtë të Zadrimës më 23 tetor 1871. Jetën e filloi si barì. Por shumë shpejt, kur ishte 6-vjeçar zgjuarsia e tij i bie në sy famulltarit të fshatit, i cili e dërgon Fishtën në Seminarin Françeskan të...

—————

05/02/2009 14:16

Ismail Kadare

  Nga Habib Hyseni WWW.baci-computer.tk Ismail Kadare lindi më 28 janar 1936 në Gjirokastër, ku përfundoi edhe arsimin e mesëm; më 1958 mbaroi degën e gjuhës e të letërsisë në Universitetin e Tiranës. Më pas shkoi në Moskë me studime për dy vjet në Institutin "Gorki". Është poet, prozator dhe...

—————

05/02/2009 14:03

Ismail Qemaili

Ismail Qemal bej Vlora Kryetar i Shqipërisë (1912 - 1914) Ministër i Jashtëm (1912 - 1913) Emri: Ismail Qemal ...

—————

05/02/2009 14:01

Naim Frasheri

  Habib Hyseni Nga WWW.Baci-Computer.tk Naim Frashëri lindi më 25 maj 1846 në Frashër të Përmetit; vdiq më 20 tetor 1900 në lagjen Erenqoj të Stambollit, ku edhe u varros. Eshtrat e tij janë sjellë në Shqipëri. Ishte poeti më i madh i rilindjes kombëtare shqiptare, atdhetar, mendimtar dhe...

—————

05/02/2009 13:55

Sami Frasheri

  WWW.Baci-Computer.tk Sami Frashëri (Sami Bej Frashëri) (1 qershor, 1850, Frashër, Shqipëri – 18 qershor, 1904) Rilindës i shquar, ideologu kryesor i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, dijetar i madh, shkrimtar dhe publicist. Në literaturën e huaj është njohur me emrin Shemseddin Sami. Lindi në...

—————

05/02/2009 13:51

Abdyl Frasheri

  Nga www.baci-computer.tk (Përcjellë nga Abdyl Frasheri) Abdyl Frashëri (1839 - 1892)   Emri: Abdyl Mbiemri: Frashëri Emri alternativ:  Profesioni: diplomat, shkrimtar Ditëlindja: 1839 Vendlindja: Frashër (Përmet) Ditëvdekja: 23 tetor 1892 Vendvdekja: Stamboll 1*ri varrosja...

—————Baci@neT